Connemaraponi

Connemara käy kaikille – connemaralle käy kaikki!

Rotu on kotoisin Irlannin länsirannikolta. Se polveutuu kelttiläisestä ponista, ensimmäiset maininnat rodusta ovat parin tuhannen vuoden takaa. Keskiajalla kelttiläiseen poniin sekoittui itämaista verta, kun rikkaat kauppiaat ostivat Iberialaisia ja arabialaisia hevosia Irlantiin. Connemaraponeja käytettiin kaikkeen mahdolliseen työhön kotiseudullaan. Ne vetivät auraa, kantoivat turve- ja merileväkuormia sekä toimivat ajohevosina ja laukkaratsuina. Connemarat olivat jo 1700-luvulla kuuluisia sitkeydestään, kestävyydestään ja nopeudestaan. 1800-luvun loppupuolella connemaraan sekoitettiin vierasta verta, mm. hackney-hevosia käytettiin jalostukseen. Tämä kokeilu ei ollut kuitenkaan kovin onnistunut ja vuosisadan vaihteessa huoli rodun säilymisestä oli suuri.

Luontainen hyppykyky, vertaansa vailla oleva luonne sekä aikuisille yhtä hyvin kuin lapsille sopiva koko ovat taanneet rodun menestyksen kaikkialla, missä connemaroja kasvatetaan. Parhaimmillaan connemara on erittäin monipuolisena harrastehevosena, mutta monet connemarat kilpailevat tasavertaisina risteytettyjen ratsuponien kanssa sekä kansallisilla että kansainvälisillä kilparadoilla, kaikissa ratsastusurheilun lajeissa sekä valjakkoajossa.

Yksi poni – monta mahdollisuutta

Kansallisen poninäyttelyn 2009 BIS III, Downhill Dewdrop 122 C (Kåsta Scaramouche 2 C – Aramara Audrey Grey 85 C – Millfields Ensign 3 C)
Laadukkaaseen kasvattamiseen. Kuvassa Streamside So Dear 275 C ja varsansa Streamside No Fear (Linsfort Barney 35 IC).

Rotumääritelmä

Säkäkorkeus

Vähimmäiskorkeus 128 cm ja enimmäiskorkeus 148 cm kantakirjattaessa. Ylikorkeat merkitään kantakirjaluokkaan 2. Korkeus normaalisti 128 – 148 cm.

Väri

Kimo, musta, ruunikko, mustanruunikko, ruunivoikko, joskus myös päistärikkö, rautias, voikko tai sinisilmäinen voikko eli blue eyed cream, BEC.

Tyyppi

Sopusuhtainen, tiivis, syvä, vankka ja leveä runko. Matalat jalat.

Pää

Sopusuhtainen keskipitkä ponimainen pää. Leveä otsa, suuret ystävälliset silmät. Melko pienet korvat. Hyvin muodostuneet, melko leveät mutta ei karkeat leukaperät.

Etuosa

Hyvä pään ja kaulan liittymä. Hyvä pitkä kaula, joka ei saa olla liian paksu eikä asettua liian alas. Selväpiirteinen säkä ja pitkä, viisto lapa.

Runko

Rungon tulee olla syvä ja selän vahva. Jonkin verran pituutta sallitaan, kunhan lanne on vahva eikä poni ole avorunkoinen.

Jalat

Pitkä, vahva kyynärvarsi, hyvin muodostuneet selväpiirteiset polvet ja lyhyet, litteät sääriluut. Etusäären ympärys 18 – 21 cm. Etujalan asento ei saa olla kyynärpäästä ulospäin kiertynyt. Keskipitkät vuohiset. Hyvänmuotoiset, keskikokoiset kaviot, joissa on hyvä sarveisaines.

Takaosa

Pitkä, vahva ja lihaksikas. Hyvä, vahva reisi ja koipi, sekä vahvat alas asettuneet kintereet.

Liikkeet

Irtonaiset, kevyet ja suorat sekä aktiiviset ja matkaavoittavat.

Ominaisia piirteitä

Hyväluonteisia, sitkeitä, kestäviä ja älykkäitä. Terveitä, varmajalkaisia poneja, joilla on hyvä hyppykyky. Sopiva ratsu sekä lapsille että aikuisille.
Rockfield Scarface 14 C (Ard Ri Cunga IRL 11 IC – Rockfield Scaramé 152 C – Kåsta Scaramouche 2 C). Kuva: Kaisa Kukkanen
Caragh Emer 236 C (Innellan Kestrel 15 IC – Caragh Enya 206 C-E – Ard Ri Cunga IRL 11 IC)
Ponien PM-joukkueessa Suomea edustanut, 2016 HIHS Pony tour -finaalin voittanut, pikkuponien mestaruuskisoissa menestynyt Banks Cadeau (Cocum Thunder Boy – Banks Square’s Do-Do C 817 – Grange Surf Sparrow CH 69)