Ensimmäinen connemara, Cashel Eileen, tuotiin Suomeen Ruotsista vuonna 1966. Sen toivat maahan kaksi koulutyttöä jotka olivat tamman löytäneet kesäleiriltä, ja tamma varsoi seuraavana keväänä Suomen ensimmäisen connemaravarsan. Orivarsan isä oli Lambay Inver ja se sai nimekseen Lord Cashmir. Samana vuonna tytöt toivat maahan vielä toisenkin tamman, Lambay Sunshinen.
Olof Wallin oli ensimmäinen useampia poneja maahantuonut ja kasvattanut henkilö. Hän toi maahan 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa useita tammoja Irlannista, ja vuonna 1971 hänen omistukseensa siirtyi ensimmäinen Suomessa jalostukseen hyväksytty connemaraori, Englannissa syntynyt Cocum Tiger Moth 1 C. Wallin ehti kasvattaa yli 20 Espe-etuliitteestä tunnetua ponia ennen varhaista poismenoaan.
Koko 70-luvun ajan Suomessa oli vain kourallinen connemaroja. Vuoteen 1980 mennessä vain 12 tammaa oli kantakirjattu. Cocum Tiger Moth ja useat muut ponit menestyivät kisakentillä erityisesti esteratsastuksessa, ja loivat näin perustan connemarojen maineelle oivallisina hyppyponeina.
80-luvun alussa parin vuoden kuluessa maahamme tuotiin kolme hyväksyttyä jalostusoritta – Kåsta Scaramouche 2 C, Millfields Ensign 3 C ja Brantshammar Julius 4 C. Vuonna 1983 Espe Etta 9 C saavutti ensimmäisenä connemarana Best In Show -tittelin kansallisessa poninäyttelyssä. Saavutus toistui vasta vuonna 2002, kun Etan tytär Caragh Elaine Aisling 125 C ylsi samaan.
Vuonna 1984 oli Suomen connemarayhdistyksen perustamisen aika. Ensimmäisenä vuonna yhdistyksessä oli 24 jäsentä. Alkuaikoina matkattiin innolla Ruotsiin ja Tanskaan tutustumaan sikäläiseen connemarakasvatukseen. Melko pian yhdistyksen jäsenet kuitenkin huomasivat, että oli tarpeen palata juurille, Irlantiin, tutustumaan ponien alkuperään ja ominaispiirteisiin. Pian ensimmäiset suomalaiset nähtiin kehän laidalla Clifden Show’ssa.
1980-luvun aikana useita connemaroja nähtiin tuloslistojen kärjessä poniluokissa. Tiger Star, Ard Ash Grove, Gaelic Silver Mist ja Pallas Athena sekä monet muut kilpailivat taajaan ja esiintyivät myös kansainvälisillä kentillä. Vuonna 1989 yhdistys päätti järjestää ensimmäisen rotunäyttelynsä, johon kutsuttiin tuomariksi irlantilainen Elisabeth Petch. Osallistujia oli yli 40, ja parhaaksi valittiin tuolloin 13-vuotias Tanskasta tuotu tamma Gigi Egely 87 C.
Yhdistyksen perustamisen aikaan vuonna 1984 Suomessa oli hieman yli 100 connemaraponia. Tänä päivänä niitä arvioidaan olevan noin 600. Rotunäyttely on järjestetty 15 kertaa, mutta valitettavasti se ei ole onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa vuosittaisessa kalenterissa. 1990-luvun lama hankaloitti kaikkea hevoskasvatusta Suomessa, ja vasta viime vuosina maahantuotujen ja Suomessa syntyvien connemarojen määrä on jälleen kääntynyt nousuun.
Verkkosivustoon liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä nettisivut.connemara@gmail.com.
Yhdistyksen yhteystietoihin pääset alta.
Copyright © Suomen Connemarayhdistys ry